Voor Email naar de website klik hier

        

 

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Inschrijfformulier 2018/19     klik hier

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

  VORMSELVOORBEREIDING    H.Hart-H.Johannes en H.Lambertus VEGHEL

 

 

 GO4IT!

Het jongerentraject van GO4IT! duurt ruim een jaar.

Het is bedoeld voor jongeren in groep 8 van de geloofsgemeenschappen H. Hart-H. Johannes, St. Lambertus en OLV Mariaheide die erover denken om het Sacrament van het Vormsel te ontvangen.

De start is begin 2018 en je kunt ervoor kiezen om begin 2019 gevormd te worden. Je zit dan dus in de brugklas.

 

De jongerenbijeenkomsten

We hebben in totaal zes bijeenkomsten van ongeveer een uur in het parochiecentrum van de Lambertuskerk in Veghel. Daarnaast nemen we deel aan andere activiteiten zoals een wandeling naar Handel, we krijgen bezoek van een mystery guest en we steken de handen uit de mouwen bijvoorbeeld bij de Solidariteitsmaaltijd, de voedselbank of bij een activiteit in een verzorgingshuis.

Dat betekent dus veel tijd om elkaar te leren kennen en leuke activiteiten te doen. Je gaat met elkaar in gesprek  over geloof, maar ook over keuzes maken en jouw plek in je familie, op school, tussen je vrienden; kortom in de maatschappij!

 

Waar kies je voor?

Als je besluit mee te doen aan GO4IT! (op weg naar het Vormsel), dan:

·       probeer je bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn

·       wil je nadenken en praten over vragen als Wie ben ik? Hoe zie ik mijn toekomst? Wie is God?

·       wil je meer te weten komen over God, Jezus en de kerk

·       maak je er samen met de andere jongeren een goede én gezellige voorbereiding van

·       kun je na de voorbereiding kiezen om het Sacrament van het Vormsel te ontvangen.

 

Sacrament van het Vormsel

Je kunt je leven zien als een weg, waarop je van alles meemaakt. Als je gelooft, krijgt jouw levensweg een andere dimensie. Je loopt niet meer alleen op die weg, maar God trekt met je mee. In de katholieke kerk kennen we zeven bijzondere momenten, die ons begeleiden op die weg. Ze worden sacramenten genoemd. Het zijn momenten waarop we kunnen ervaren dat God een actieve rol speelt in ons leven. Je doop was zo’n moment. Je ouders hebben er toen voor gekozen om je op de weg van het geloof te zetten. Als je het Sacrament van het Vormsel ontvangt, kies je er zelf voor om door te gaan op die weg.

 

Ik wil meedoen!

Je kunt je opgeven via het inschrijfformulier, dat  wordt uitgereikt tijdens de informatiebijeenkomst. De informatiebijeenkomst voor 2018/2019 wordt aangekondigd in de Stadskrant, het parochieblad en via deze site. Je kunt het inschrijfformulier ook downloaden via www.parochiesveghel.nl.

Bellen of mailen mag ook.

De voorbereiding kost 50 euro per deelenemer.

 

Meer informatie

Voor vragen kun je terecht bij:

vormsel.go4it@gmail.com

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Jongeren op weg naar het vormsel, juni 2017

 

Go4it! Dat is de nieuwe naam die de vormelingen zelf gekozen hebben voor hun groep. Het lange (Au choix) en het korte (En route) jongerentraject op weg naar het vormsel zijn samen verder gegaan onder de naam Go4it! De groep bestaat dit jaar (2017 start - 2018 vormsel) uit 13 jongeren. Een aantal is pas na de introductie aangesloten. De groep is zeer divers, qua leeftijd (twee jongeren zijn al 14 jaar), maar ook qua (ontwikkelings)niveau en temperament: een hele uitdaging om iedereen aan boord te houden! Daarnaast vallen de grote verschillen op tussen wat jongeren weten van en doen met het geloof. Sommige jongeren zijn misdienaar en komen geregeld in de kerk, maar er zijn er ook die bij wijze van spreken nog geen regel van het Onze Vader kennen. Tot nu toe worden de bijeenkomsten en activiteiten goed bezocht (één uitzondering, daarover is reeds contact opgenomen).

We hebben inmiddels een introductie gehad en twee bijeenkomsten. Daarnaast heeft de groep geholpen bij de solidariteitsmaaltijd en bij de Witte Donderdagviering en we zijn naar Handel gewandeld, waar we de ochtendviering hebben bezocht.

 

Tijdens de introductie hebben de jongeren kennisgemaakt met elkaar en met ons en we hebben de geplande activiteiten kort doorgenomen.

Bij de eerste bijeenkomst hebben de jongeren geleerd wat een sacrament is, we hebben een spel gedaan om de sacramenten te leren kennen. Ze hebben een levensweg getekend met daarop onder andere doop, eerste communie én vormsel als bijzondere rituelen van de kerk die ons begeleiden op die weg.

Bij de tweede bijeenkomst hebben we via een Whatsapp-spel de sacramenten nog eens de revue laten passeren. We hebben stilgestaan bij wat bidden is en wat bidden voor ieder betekent. De jongeren hebben hiervan wat opgeschreven in hun werkboek. Ten slotte hebben we een ganzenbord gespeeld met vragen in de categorie: noem eens vijf goede eigenschappen, waarom heb je voor Go4it gekozen en wat zou je willen veranderen aan de kerk? De tweede bijeenkomst was qua planning minder goed gekozen (citotoets overdag). De groep had duidelijk moeite om 'erbij te blijven'. Wellicht kunnen we hier volgend jaar rekening mee houden. Bovendien moeten we nog duidelijker communiceren dat de jongeren hun werkboek meebrengen. Een aantal had het niet bij zich. We zouden ze ook kunnen bewaren op de pastorie, dan voorkom je dit probleem.

 

Een aantal jongeren heeft geholpen bij de Solidariteitsmaaltijd. Eén van hen heeft daarover een leuk verslag geschreven met foto's erbij. Wellicht kan hiervan een gedeelte in het parochieblad geplaatst. Bij de Witte Donderdagviering hebben de jongeren de gaven aangedragen. Het was best een lange zit voor ze, maar ze hebben zich 'voorbeeldig' gedragen.

Op 7 mei zijn we naar Handel gewandeld, alwaar Rien is voorgegaan in de mis van 8.30 uur. De opkomst was goed, het weer ook! Iedereen heeft het gehaald. Dat was een hele prestatie, omdat sommige wandelaars het in Erp al moeilijk begonnen te krijgen. Iedereen heel trots dus! Na de mis hebben we gezellig nog wat gedronken bij Hotel Handelia.

 

Dit jaar staat nog één bijeenkomst op de planning. Daarin gaan we het hebben over missie: persoonlijke doelen en dromen en die van Jezus. Na de zomervakantie starten we in september weer op met een bijeenkomst met een bijzondere gast. En we richten onze blik dan ook weer op een nieuwe ‘lichting’ (informatiefolder voor groep 8). Wordt vervolgd…

Marie-José Keurlings, Janine Heethuis, Esther van de Lockand, Mariëlle Meessen.