Actueel Nieuws
Start

 

   

Lokaal laatste nieuws zie ook                     

---------- De NieuwsPagina ----------

 

Brief van Mgr. de Korte aan alle parochianen  !

 

"De afgelopen weken is onze Kerk helaas vaak negatief in het nieuws geweest." 

Zo begint de brief die Mgr.Gerard de Korte heeft gestuurd naar alle gelovigen inn het Bisdom.

 

Voor de gehele tekst KLIK HIER  (er wordt dan een .pdf document geopend met de gehele tekst). 

 

 

 

 

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Vormselproject Veghel met nieuwe jaargang weer van start. 

 

 

Wil je meer weten klik dan hier

 

(Aanmelden graag vůůr 23 september 2018)

 

 

 

 

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Buitenviering blijft mensen verbazen

Op 10 juni vond bij het kapelleke op Ďt Ham een openluchtmis plaats. 

De straten waren netjes afgezet de kanten werden nog even gemaaid met een zeis, zodat de mensen niet in de brandnetels zouden komen. 

Een mooi gebaar waardoor je je meteen thuis voelt; je eigen stoel of kruk al dan niet lui meegebracht. 

De harmonie Frisselstein en het gemengde koor van de H. Johannes hadden voor deze viering niet geoefend, dit tot grote verbazing van de reporter, niet oefenen en toch zo mooi samen muziek maken?

   

 

De aanwezigen zitten en staan losjes, kriskras door elkaar. Het leuke is niemand heeft een vaste plaats, deze keer zat ik vanuit de richting Erp. Uit die richting nadert het Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde de Antoniusveldkapel. De vaandels wapperen er staat een stevig briesje. Het Sint Barbaragilde gevold door een koets met daarin Pater Issag. Met een glimlach die de zon even deed verbleken, Ja iedereen heeft er weer zin in.

   

 

Bij het Gloria gaat het even mis, Met een vrolijke lach verontschuldigd Pater Issag zich voor het niet volgen van de Harmonie. De preek had als thema: ďEten en drinken het beste voor de mensĒ. Te midden van de akkers de rijkdom aan voedsel weer er zuinig op. In Afrika en India mislukken oogsten en we verdelen ons voedsel niet goed. De collecte kwam ten goede aan onze voedselbank. De giften werden op de trom van de gildes gelegd.

 

 

Tijdens de viering komen vele toevallige bezoekers langs, verbaasd over wat er nu plaats vind. 

Sommige keren om anderen blijven staan en sommige banen hun weg nu eens niet over de weg. 

Sommige mopperen luid anderen stilletjes, tja een buitenviering kan je pad soms kruisen. En dat alles onder een stralende hemel, blauw met hier en daar een wolkje, merels die meezingen.

Het Sint Barbaragilde brachten de groet met het vaandel.

 

Na het laatste Amen hinnikten de paarden voor de koets, zo van kom op tijd voor koffie.

 

 

 

Na afloop vertrokken beide gildes met elkaar optrekkend naar de koffie. 

Ter afsluiting van de ruilverkaveling Veghel-Erp werd in 1983 op de grens tussen de voormalige gemeenten 

Veghel en Erp de Antoniuskapel gebouwd. 

De veldkapel staat er als een teken van eeuwenlange verbondenheid tussen beide plaatsen. 

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bijzondere onderscheiding.

 

Zondag 10 juni, H. Hartkerk. 10 Juni viert de H.Hart-H.Johannes gemeenschap het feest van het H. Hart. 

Natuurlijk is deze dag voor de geloofsgemeenschap een jaarlijks hoogtepunt.

Dit jaar werd het onverwachts een heel bijzondere dag. Aan het einde van de viering werd namelijk aan de vice-voorzitter van de grote Franciscusparochie, de totaal verraste Ton Waals, de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitgereikt.

Pastor Groot Zevert memoreerde hoe Ton begon als misdienaar, in werkgroepen terecht kwam, later lid werd van het toenmalige parochiebestuur van de H.Hartparochie en tenslotte vice-voorzitter; om vervolgens na de fusie van 9 parochiegemeenschappen tot de grote Franciscusparochie ook daar de voorzittershamer weer op te nemen.

Reden genoeg voor deze zeer bijzondere onderscheiding die hem door Pastoor Smulders werd opgespeld.

Na de H.Harthulde bij het H.Hartbeeld in de voortuin en bij het kopje koffie in de zijtuin werd een stralende Ton uitgebreid gefeliciteerd.

 

 

 

 

 

 

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Vat oe Fiets 2018, van regen naar zonneschijn.

 

Donderdag 10 Mei Veghel en omstreken

Om 08.00 kwamen 25 wandelaars bijeen bij het uitpunt voor hun wandeltocht van 30 Kilometer. Zij vertrokken in de regen en dat maakte de tocht extra zwaar.

Vanaf 10.30 uur kwamen de fietsers aan de start: een tocht van 25 en 50 kilometer voor de wielen. 

En dat bij het gouden Vat oe Fiets 2018, de 50ste keer. 

Velen met de mooie gele fietszadeldekjes, of is het gouden fietszadeldekjes, zij vielen met name op. 

Met muziek en zon vertrekken dat gaf vele goede zin.

C:\Users\Rene\Desktop\PEV\email\P1280974_renamed_30569.jpg

De routes vielen dit jaar zo min mogelijk samen. Fietsers en wandelaars zagen elkaar alleen bij de posten. Dat was een van de verbeteringen. Alle drie de routes gingen naar het noorden rondom Vorstenbosch waar de kermis werd vermeden) Bedaf en Rakt.

 

Een post werd door M25 verzorgd, de jeugd die actief is. 

Dit jaar werden de fietsroutes voorzien van Toponiemen, dat zijn Veldnamen. Oude veldnamen vele honderden jaren oud en verbasterd, maar die vertellen nog veel over de historie van dat gebied. Zoals Viaduct Knokert, knokert is een stuk land begroeit met riet. Od bedaf, Bet-af is ver af = afgelegen. Al genoemd in 1372. In 1648 werd hier een grenskerkje gebouwd, want hier was de grens met het Land van ravenstein.

Bij de laatste post (Rakt) was het een drukte, scouting en 'Veghel in Hout' stonden er namelijk ook, samen met de dames van de EHBO die het gelukking niet druk hadden, maar wel iets te doen hadden. De 900 fietsers reden vanaf hier terug naar de markt waar op de vele terrassen werd neergestreken. Met een loterij als afsluiting, was ook deze Vat oe Fiets een mooie dag.

 

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RoemeniŽ 12 punten.

Veghel 12 mei Lambertuskerk.

Daar waar velen naar het Eurovisie Songfestival keken bezochten zoín 200 mensen het concert van Love4Music, het koor dat in de Lambertuskerk Veghel regelmatig de diensten opluistert. 

Love4Music gaat deze zomer naar RoemeniŽ, het geboorteland van Dan Loredan, de dirigent. RoemeniŽ haalde de Eurovisie Songfestival finale niet maar vanuit Veghel kregen ze de volle 12 punten.

 

 

Met de nodige humor van Martijn, het jongste lid van Love4Music, werd de muziek aan elkaar gepraat. De nummers gearrangeerd door dirigent Dan Loredan klonken geweldig. Lenard Cohen, Adele, Queen, The Bee Gees, Robbie Williams en Shocking Blue passeerden de revue.

 

 

 

De reis werd uitgelegd: Op 13 juli deze zomer vertrekken leden van het koor Love4music naar RoemeniŽ om daar verschillende concerten te geven. Het eerste concert zal op zaterdag plaatsvinden in de imposante Basiliek Maria Radna in Lipova. 'Op zondagmorgen zullen we tijdens de viering de muzikale ondersteuning verzorgen in deze basiliek.

We vervolgen onze weg daarna naar de stad Brasov waar we op verschillende plekken een optreden zullen verzorgen'.

 

De meeste leden vliegen een enkeling gaat met de auto. Dat zijn dan 1600 Kilometer enkele reis, een lange rit.

Dan haalde ook 3 mensen uit het publiek en vroeg hun een noot, Do, Si en Fis en met die noten maakte Dan een compositie. Dan is een talentvolle pianist won al diverse prijzen op jonge leeftijd en dat is dan ook te horen.

 

 

Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat in het parochieblad een interview komt met Dan Loredan. We zijn benieuwd naar de belevenissen in RoemeniŽ.

 

  

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

INFORMATIE OVER bedevaarten NAAR ISRAňL EN LOURDES

Vanuit de H. Odaparochie  te Sint-Oedenrode worden dit jaar (in samenwerking met de parochies in het dekenaat Veghel/Schijndel/Sint-Oedenrode) twee bedevaarten georganiseerd. Van 1 t/m 13 augustus 2018 vindt een reis naar het Heilig Land plaats. We gaan de plaatsen bezoeken waar Jezus werd geboren, woonde, preekte en wonderen verrichtte. We bezoeken de plaats waar Hij stierf en waar wij zijn verrijzenis herdenken. Zo bezoeken we onder andere  Betlehem, Jericho, de Jordaan en Qumran, de Dode Zee, Nazareth, Kana, Kafarnaum en Jeruzalem. Een boeiende reis. Lopend over de wegen waar Jezus liep, mogen we  ons verdiepen in ons geloof en in de Bijbelse tradities.Graag nodigen we u uit voor een informatiebijeenkomst voor deze reis op dinsdag 24 april om 20:00 uur, in de parochiezaal van De Goede Herder aan het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode.

In de herftvakantie, komende oktober, wordt een gezinsbedevaart naar Lourdes gehouden. We bezoeken de heiligdommen van Lourdes, de plaatsen van Bernadette en we genieten van de natuur in de PyreneeŽn.

 

Informatie: PAROCHIESECRETARIAAT Odaparochie

Mgr. Bekkersplein 1
5491 EB Sint-Oedenrode
Tel: (0413) 477741

Email:
secretariaat@heiligeodaparochie.nl

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  

 

 

 

Website 12Ĺ jaar

 

 

 

1 oktober 2005 - 1 april 2018  

 

 

Meer over de website KLIK HIER

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  Jaarverslag Hulpdienst Diaconie 2017:   klik hier : (er wordt  dan een pdf-document geopend.) 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MOV Franciscusparochie doet verslag !! 

Klik hier  of ga naar de pagina MOV Franciscusparochie. (via de startpagina)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Nieuwe viering, speciaal voor mensen met geheugen- en/of mobiliteitsproblemen. 

 

De eerste viering in de Lambertuskerk in Veghel, speciaal voor mensen met geheugen- en/of mobiliteitsproblemen,  is erg goed bevallen. 

Het aantal bezoekers en begeleiders overtrof de verwachtingen en de reacties waren zeer positief.

Op grond daarvan is besloten voorlopig met de viering door te gaan.

 

Deze viering is voorlopig telkens op de 3e donderdag van de maand om 15.00 uur.  

De donderdag in oktober is met muziek door Marie-Anne Veldens en Monique van de Ven

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

De periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer

 

Ieder jaar in januari vindt de actie Kerkbalans plaats, zo ook dit jaar. 

Met de actie Kerkbalans vragen wij uw aandacht voor het werk van onze parochie en hopen wij dat u dit werk met uw financiŽle bijdrage wilt steunen. 

Velen van u doen dat reeds en wij zijn u daar zeer dankbaar voor.

 

Dit jaar willen wij uw speciale aandacht vragen voor de mogelijkheid van de periodieke gift.

 

Waarschijnlijk wist u al dat giften aan de parochie onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Dat geldt voor giften boven de 1% (minimaal Ä 60) en tot een maximum van 10% van het verzamelinkomen. Maar weet u dat die grenzen niet gelden voor een periodieke gift?

 

Een periodieke gift is een gift waarbij u voor minimaal vijf jaar een vast bedrag per jaar schenkt. 

Tot 1 januari 2014 moest u daarvoor naar een notaris. Dat hoeft niet meer. U kunt een periodieke gift nu ook vastleggen in een overeenkomst. Ook onze parochie biedt die mogelijkheid.

 

Via de schenkcalculator op www.schenken.nl kunt u uitrekenen welk bedrag u terug ontvangt van de belastingdienst. De schenkcalculator berekent ook het netto voordeel van een periodieke gift en laat zien welk bedrag u kunt geven als u het belastingvoordeel ten goede laat komen aan de geloofsgemeenschap. Op die manier kunt u bijvoorbeeld uw kerkelijke bijdrage verhogen zonder dat het u extra geld kost!

 

Het fiscaal voordeel van een periodieke gift is kleiner of zelfs nihil als u al Ďgewoneí giften doet die tezamen het drempelbedrag van 1% benaderen en die niet boven de 10% van het verzamelinkomen uitkomen. Dat geldt bijvoorbeeld als u meerdere kleinere bedragen schenkt aan verschillende instellingen. Uiteraard kunt u ook die giften vastleggen in een overeenkomst.

 

Wilt u een overeenkomst met onze parochie aangaan voor een periodieke gift of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met het secretariaat, bereikbaar via secretariaatfranciscusparochie@gmail.com of telefonisch via 0413-363115 (op vrijdagmorgen). Uiteraard kunt u hiervoor ook altijd terecht bij een van de contactpersonen in uw eigen geloofsgemeenschap.

 

 

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

  

 

 

VIEREN voor GROOT en KLEIN - Peuter- en Kleutervieringen

Wilt u uw kinderen ook eens laten kennismaken met deze vormen van vieren, kijk dan in de krant, de Christoffel of de posters voor de peuter- en kleutervieringen, die op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden opgehangen.

Of klik hier voor een impressie of voor de data.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ACTUELE LITURGISCHE TOELICHTING OP DE TIJD VAN HET JAAR

Sinds enige tijd is er op deze website telkens een korte toelichting te vinden op de actuele liturgische gebeurtenissen en/of heiligenfeesten 

die op dit moment aan de orde zijn. 

Deze informatie is steeds te vinden via de menuknop "Tijd van het jaar"  onder "vieringen en intenties" of klik hier 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Voor interviews met de Veghelse missionarissen    klik hier 

                                     of klik op de menuknop hiernaast

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tarieven:

 

Het Bestuur heeft de tarieven voor 2017 vastgesteld voor diensten,

vieringen, grafrechten, etc. De lijst met tarieven is te vinden onder de knop "Tarieven" op de 

Startpagina (of klik hier).

 

  Voor Email naar de website

  klik hier

 

 

 

 Direct naar een onderwerp ? 

 klik dan hieronder op het

 onderwerp.

------------------------------------------

    - Agenda's  

 

    - Periodieke gift

 

    - Het Parochieblad

 

    - Peuter-Kleutervieringen

 

    - toelichting kerkelijke

        (feest)dagen

 

    - Veghelse missionarissen

 

    - Tarieven