Lokaal laatste nieuws zie ook                     

---------- De NieuwsPagina ----------

 

 

Kerstmis: Geloof of ongeloof?

Kerstmis is een feest met hele oude wortels. Het is dan ook wel begrijpelijk dat de kerk zich dit al bestaande feest heeft toegeëigend en er een christelijk feest van heeft gemaakt. De dag waarop we de geboorte van Jezus van Nazareth vieren.

Ons kerstfeest is een mengeling van traditie, theologie, cultuur en geloof. En de laatste eeuw is daar de commercie bijgekomen. Op 9 december wil Antoon van der Steen belangstellenden mee nemen in een reis van het verleden naar het heden, waarbij allerlei kerstfiguren, kerstverhalen, kerstvoorstellingen iets willen laten oplichten hoe Kerstmis is geworden naar wat het nu is.

Hoe komt de os en de ezel in het verhaal? Waarom drie koningen? Wat staat er in het kerstevangelie en wat niet? Wat doet de kerstboom in het verhaal? Hoezo geen plaats in de herberg? Werd Jezus geboren in een stal of in een grot? Waarom viert de orthodoxe kerk kerst op een andere dag?

Lijkt U het leuk om daar eens wat meer over te horen. Kom dan op maandag 9 december om 19.30 uur naar de H. Hartkerk, Vondelstraat 9 en kom in de adventtijd al een beetje in de kerstsfeer.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

M25 laat kaarsjes buiten branden.

Tja, het valt niet mee om kaarsjes buiten te laten branden, wanneer het hard waait en af en toe een druppeltje regent. Maar de jongeren van M25 kregen het voor elkaar. Het kerkhof van de H. Hartkerk werd sfeervol in het licht gezet. In de kerk hielpen de jongeren tijdens een mooie viering met het uitdelen van de boekjes en herinneringsprentjes en het collecteren. Ze mochten kaarsjes aansteken bij de kruisjes van de overledenen van het afgelopen jaar en rozen neerleggen. Na afloop liep iedereen over het verlichte pad van het kerkhof naar een groot hart. Daar las pastor Grootzevert een gedicht en er klonk trompetmuziek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VERWERKEN, VERWEVEN OF OVERLEVEN?

De weg van verlies, verdriet en rouw.

 

In mijn boek over de kunst van het sterven *) heb ik me laten leiden door een uitspraak van Michel de Montagne: ‘Wie leert te sterven, leert te leven.’ Ofwel: de kunst van het sterven is de kunst om leven.

            Maar hoe is dat als er een ánder gestorven is? Iemand die heel veel voor jouw betekent, en die nu zo’n onvoorstelbaar grote leegte in jouw leven achterlaat? Hoe beoefen je dán de kunst (want dat is het) om verder te gaan met jouw leven?

            Rouwen is die lange en moeizame weg om mét je verdriet en mét dit grote verlies opnieuw te leren leven. Hoe doe je dat? Hoe verwerk je zo’n groot verdriet? Kun je misschien beter spreken over ‘verweven’ dan over ‘verwerken’? Of gaat het vooral om overleven?

            Over zulke vragen zal het gaan op 18 november. Iedereen die zit met vragen over dit onderwerp krijgt op deze bijeenkomst goede gedachten en richtingwijzers mee.

            Het STEUNPUNT ROUW van de Hulpdienst Diaconie nodigt u van harte uit voor een avond met Henk Veltkamp. Hij werkte jarenlang als geestelijk verzorger in een ziekenhuis en leidt nu mensen op om anderen in hun laatste levensfase te begeleiden.

Entree is gratis.

U bent van harte welkom:

maandag 18 november 2019 om 20.00 uur

H. Hartkerk, Vondelstraat 9, Veghel

 

*)         Henk Veltkamp, Dichtbij de horizon. De kunst van het sterven.       KokBoekencentrum Uitgevers, 2018

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

M25 Maakt het Kerkhof Netjes, Fotocollage:

M25 was zaterdag26 oktober 2019 aan het bladruimen waren aan de voorkant van de pastorie en op het kerkhof. Toen een van de kerkhofgroep mannen zei: ‘Nu liggen er al veel bladeren maar over 3 weken liggen er nog veel meer!’ , waren er meteen die zeiden: ‘Dan kom ik wel weer helpen.’ Om 10.00 uur even de tijd voor wat fris, koffie en thee, een mars of koekje . Daar werden ze heel hartelijk bedankt door onze pastor ( ze vonden het heel leuk om met hem kennis te maken) en werd er nog heel wat afgekletst. Na een half uurtje rust weer snel door tot 11.00 uur. Wat mij opviel was hoe hecht deze meisjes en jongens onder elkaar zijn, niemand uitgesloten.

 

Bedankwoordje van de pastorcb27a64f-52ed-4144-bb72-a2d07ca1a2bdd8086629-e24b-4c29-9bdd-caebfa471996ea581744-6f56-4161-8352-ec822c278d2aEr is genoeg te doenEr wordt hard gewerkt

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De klok van de H. Hart kerk luid nu in Tanzania:

 

De watato foundation van Noud van Hout uit Veghel heeft in Tanzania oost-Afrika een nieuwe stenen Kerk gebouwd de: Maji Ya Chai Church.

Zij hebben daarvoor op verzoek van Noud de grote 160 jaar oude luiklok van de onlangs afgebroken toren van de H. hart kerk gekregen.

 

Om de 600 Kilo zware klok veilig op te hangen is een speciale stalen constructie aangebracht.

 

Het dorp vierde groot feest. Klik op onderstaande links om de filmpjes af te spelen (.mov bestanden).

 

ActueelNieuws_bestanden\Video_1.MOV

 

ActueelNieuws_bestanden\Video_2.MOV

 

ActueelNieuws_bestanden\Video_3.MOV

image2

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Eerste Communie Veghel van start, aanmelden voor Lambertuskerk en H. Hart kerk.

 

EERSTE COMMUNIE ‘BLIJF DIT DOEN’

De voorbereiding op de Eerste Communie in onze parochie beslaat een half schooljaar. We werken met een actueel project dat Blijf dit doen heet. Het project bestaat uit een mooi vormgegeven werkboekje voor de communicanten en een handleiding voor ouders.

Aan de hand van een aantal ouderbijeenkomsten, activiteiten in het parochiecentrum en vieringen in de kerk bereiden we de kinderen samen voor op hun Eerste Communie in het voorjaar van 2020.

 

.

22 oktober om 20 uur in de h hartkerk is de informatieavond over de eerste communie voor regio Veghel inloop is vanaf 19.45 uur.

 

De eerste communie 2020

Heilig  Hart is op 17 mei 2020

Lambertus kerk is op 7 juni 2020

 

AANMELDINGSFORMULIER EERSTE COMMUNIE H.Hart-H.Johannes 2020 Klik hier (een bestand wordt geopened).

AANMELDINGSFORMULIER EERSTE COMMUNIE H.Lambertus 2020  Klik hier (een bestand wordt geopened).

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Een warme Franciscusviering.

 

Voor de eerste keer werd er op vrijdagavond 4 oktober j.l. , op Werelddierendag, een speciale viering gewijd aan de patroonheilige van onze parochie, de H. Franciscus. Met als thema : “ Franciscus , vriend van de schepping”.

Heel toepasselijk was als locatie de kapel van de zusters Franciscanessen gekozen. In de fraaie kapel waren alle beschikbare plaatsen bezet met kerkgangers uit de gehele parochie. En met name waren er ook veel kinderen met hun ouders, wat wellicht samenhing met 'de fotowedstrijd' , maar daarover later meer. De viering had met 4 voorgangers een plechtige maar ook heel warme sfeer. In de diverse lezingen werd de persoon en het leven van de H. Franciscus nader belicht. Heel bijzonder was ook de de tweespraak tussen de Bioloog en de Theoloog, die in prachtige zinnen en aan de hand van dia's, ons de schoonheid van de schepping lieten zien. Dankzij de mooie liederen van het koor Terpsichore uit Erp, kreeg deze viering een extra glans. Na de mis was er voor iedereen koffie en thee met iets 'zelfgebakken' lekkers ! En was er de prijsuitreiking van de reeds genoemde fotowedstrijd. Alle kinderen van de basisscholen in de Franciscusparochie waren uitgenodigd om zelfgemaakte foto's in te sturen over 'hun liefde voor de dieren'. De mooiste drie werden vanavond bekroond. Prachtige foto's waren het ! En zo bijzonder om dan die hele jonge winnaars, onder applaus, 'zo trots als een pauw' , met hun prijs terug te zien lopen naar hun ouders. In zijn geheel een heel mooi initiatief ; zeker waard om tot een traditie te worden.

 

UITSLAG FOTOWEDSTRIJD 'BEESTACHTIG MOOI'

 

Allereerst dank aan alle kinderen die er op uittrokken om een dier op de foto te zetten.

Dat valt vaak nog niet zo mee. Ze zitten niet stil, vliegen weg, draaien net hun kop om.

Maar we hebben prachtige foto's binnengekregen van ongeveer 25 kinderen.

Allemaal heel hartelijk dank voor jullie deelname en jullie mooie foto's!

 

Op 4 oktober, wereld dierendag en de feestdag van St. Franciscus werden in het Ontmoetingscentrum van de zusters Franciscanessen in Veghel de prijswinnaars bekend gemaakt.

In de jongste leeftijdsgroep won Finn van Oort met een foto van haar hondje Bobbi, waar ze helemaal verliefd op is, de derde prijs. De 2e prijs is uitgereikt aan Roche Gevers, die een prachtige foto maakte van zijn kat Zahra.  Demi van den Oever won met een prachtig close-up foto van haar konijn. Zo scherp dat zijn snorharen te tellen zijn.

 

De 3e prijs voor kinderen uit groep 5 t/m 8 is gewonnen door Hester Meijer. Zij maakte een foto van haar beste vriend, haar hond Tango die ons vanaf de foto lief en heel geduldig aankijkt. Jarno Verstraten, zag met veel oog voor detail hoe mieren een dode rups proberen weg te voeren. Met die foto won hij de 2e prijs.

De 1e prijs, een foto die de jury echt bijzonder vond, is gemaakt door Isis Hoefnagel op vakantie in Marokko. Haar broertje houdt voorzichtig maar stevig, want anders springt hij weg, een kikker vast. Haarscherp is het mooie, maar toch wel beetje enge glibberige beestje in beeld. Prachtige foto Isis!

 

Namens de jury van 'Beestachtig mooi', Hennie van Hattum, pastoraal werkster Franciscusparochie

 

 

 

cid:1BD59DB2-0FCF-4E70-9966-ACDD92E6BB11cid:C82ADD10-BDEE-42FF-888D-7F250BD3B7F2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waarom luiden op vrijdag 4 oktober om twee uur ‘s middags in Veghel alle kerkklokken?

 

Op 4 oktober, de feestdag van Franciscus, Werelddierendag, wordt dit jaar herdacht, dat 800 jaar geleden de ontmoeting was van Franciscus met de Sultan. De eerste keer dat er een respectvolle officiële ontmoeting plaatsvond tussen vertegenwoordigers van de katholieke kerk en de islamitische gemeenschap.

Het toeval wil dat de feestdag van Franciscus dit jaar op een vrijdag valt, de dag waarop de moslims samen komen in de moskee voor het grote vrijdagmiddaggebed.  Daarom luiden om twee uur, gedurende vijf minuten, de klokken van de kapel van de zusters Franciscanessen, alle vier de klokken van de Lambertus kerk en de klok van de H. Hartkerk. Met het luiden sluiten de katholieke kerken zich aan bij middaggebed in de moskee. Een oecumenisch teken, wat bedoeld is als een oproep tot vrede en dialoog tussen de moslims en christenen wereldwijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NIEUWS OVER PATER ISSAG JESUDASS

pasfoto 5 (2)Dierbare parochianen, in de afgelopen jaren zijn wij vertrouwd geraakt met pater Issag Jesudass, lid van de Congregatie “Heralds of Good News”, een Congregatie die hulp verleend aan kerkprovincies die kampen met een tekort aan priesters.  Na zijn starttijd in Aalst-Waalre is hij een gewaardeerde collega en priester voor onze grote parochie.  Gebruikelijk in zijn Congregatie is dat de missionarissen na tien jaar benoeming een nieuwe benoeming krijgen.  Na belangrijk overleg van onze bisschop met de Congregatie, na correspondentie van uw pastoor met de provinciaal overste, en nadat bleek dat u door uw waardering en de uiting daarvan aangaf: wat zou het fijn zijn als pater Issag bij ons kon blijven… Mag ik u meedelen dat pater Issag wanneer de 10 jaar vol zijn, toch nog voor onbepaalde tijd bij ons mag blijven. Ik hoop en bid dat dit dan ook in Veghel mag zijn. Dit vreugdevol nieuws mag ons dus niet overmoedig maken, dus laten wij blijven bidden voor onze eigen intenties, maar ook dat onze gewaardeerde kapelaan bij ons mag blijven werken! 

 

Hartelijke groet,

pastoor A. Smulders

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MOV Franciscusparochie doet verslag !! 

Klik hier  of ga naar de pagina MOV Franciscusparochie. (via de startpagina)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Nieuwe viering, speciaal voor mensen met geheugen- en/of mobiliteitsproblemen. 

 

De eerste viering in de Lambertuskerk in Veghel, speciaal voor mensen met geheugen- en/of mobiliteitsproblemen,  is erg goed bevallen. 

Het aantal bezoekers en begeleiders overtrof de verwachtingen en de reacties waren zeer positief.

Op grond daarvan is besloten voorlopig met de viering door te gaan.

 

Deze viering is voorlopig telkens op de 3e donderdag van de maand om 15.00 uur.  

De donderdag in oktober is met muziek door Marie-Anne Veldens en Monique van de Ven

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 De periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer

 

Ieder jaar in januari vindt de actie Kerkbalans plaats, zo ook dit jaar. 

Met de actie Kerkbalans vragen wij uw aandacht voor het werk van onze parochie en hopen wij dat u dit werk met uw financiële bijdrage wilt steunen. 

Velen van u doen dat reeds en wij zijn u daar zeer dankbaar voor.

 

Dit jaar willen wij uw speciale aandacht vragen voor de mogelijkheid van de periodieke gift.

 

Waarschijnlijk wist u al dat giften aan de parochie onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Dat geldt voor giften boven de 1% (minimaal € 60) en tot een maximum van 10% van het verzamelinkomen. Maar weet u dat die grenzen niet gelden voor een periodieke gift?

 

Een periodieke gift is een gift waarbij u voor minimaal vijf jaar een vast bedrag per jaar schenkt. 

Tot 1 januari 2014 moest u daarvoor naar een notaris. Dat hoeft niet meer. U kunt een periodieke gift nu ook vastleggen in een overeenkomst. Ook onze parochie biedt die mogelijkheid.

 

Via de schenkcalculator op www.schenken.nl kunt u uitrekenen welk bedrag u terug ontvangt van de belastingdienst. De schenkcalculator berekent ook het netto voordeel van een periodieke gift en laat zien welk bedrag u kunt geven als u het belastingvoordeel ten goede laat komen aan de geloofsgemeenschap. Op die manier kunt u bijvoorbeeld uw kerkelijke bijdrage verhogen zonder dat het u extra geld kost!

 

Het fiscaal voordeel van een periodieke gift is kleiner of zelfs nihil als u al ‘gewone’ giften doet die tezamen het drempelbedrag van 1% benaderen en die niet boven de 10% van het verzamelinkomen uitkomen. Dat geldt bijvoorbeeld als u meerdere kleinere bedragen schenkt aan verschillende instellingen. Uiteraard kunt u ook die giften vastleggen in een overeenkomst.

 

Wilt u een overeenkomst met onze parochie aangaan voor een periodieke gift of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met het secretariaat, bereikbaar via secretariaatfranciscusparochie@gmail.com of telefonisch via 0413-363115 (op vrijdagmorgen). Uiteraard kunt u hiervoor ook altijd terecht bij een van de contactpersonen in uw eigen geloofsgemeenschap.

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  VIEREN voor GROOT en KLEIN - Peuter- en Kleutervieringen

Wilt u uw kinderen ook eens laten kennismaken met deze vormen van vieren, kijk dan in de krant, de Christoffel of de posters voor de peuter- en kleutervieringen, die op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden opgehangen.

Of klik hier voor een impressie of voor de data.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ACTUELE LITURGISCHE TOELICHTING OP DE TIJD VAN HET JAAR

Sinds enige tijd is er op deze website telkens een korte toelichting te vinden op de actuele liturgische gebeurtenissen en/of heiligenfeesten 

die op dit moment aan de orde zijn. 

Deze informatie is steeds te vinden via de menuknop "Tijd van het jaar"  onder "vieringen en intenties" of klik hier 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  Voor Email naar de website

  klik hier

 

 

 

 Direct naar een onderwerp ? 

 klik dan hieronder op het

 onderwerp.

------------------------------------------

    - Agenda's  

 

    - Periodieke gift

 

    - Het Parochieblad

 

    - Peuter-Kleutervieringen

 

    - toelichting kerkelijke

        (feest)dagen

 

    - Veghelse missionarissen

 

    - MOV

 

    - Tarieven