Lokaal laatste nieuws zie ook                     

---------- De NieuwsPagina ----------

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antoniusmis 2019

antonius

 

Zondag 2 juni  is om 10.30 uur de jaarlijkse openluchtviering bij de Antoniuskapel op het Ham, het zgn. ‘Hamskapelletje’.

Bij slecht weer wordt de viering verplaatst naar de Servatiuskerk in Erp.

Bij twijfel kijk dan op de website van de Franciscusparochie.

 

In het midden van het ruilverkavelingsgebied  Veghel-Erp (ook het midden van de Franciscusparochie) is bij de oplevering van de ruilverkaveling een kapel gebouwd en toegewijd aan de kluizenaar Antonius. De jaarlijkse vieringen bij de kapel zijn begonnen bij de oplevering van deze grote ruilverkaveling, einde jaren 80 van de vorige eeuw.

 

Het thema van de viering heeft altijd verbinding met het gebruik van de aarde en het geluk van mensen.

Het thema dit jaar is ‘Zorg voor de aarde is zorg voor elkaar.’

 

Na afloop van de viering gaan we naar het  erf van de fam. Delissen voor een kopje koffie en een gezellig drankje.

 

Het is verstandig om zelf een stoel mee te nemen en kom op de fiets.

Er is weinig parkeerruimte bij het kapelletje op ’t Ham.

 

Aan deze viering wordt medewerking verleend door:

het H. Hart-Johanneskoor,

Harmonie Frisselstein ,

St. Barbara Gilde Veghel,

Onze Lieve Vrouwe en Catharina Gilde Erp

Dorpscommissie ZLTO Erp en Dorpscommissie ZLTO Veghel,

Parochie H. Franciscus.

 

Organisatiecomité Openluchtmis Antonius.        -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MOV Maaltijd in het Fioretticollege, Water veranderd alles!

 

Dinsdag 2 April te Veghel, de voorbereidingen zijn in volle gang, wat is het toch fijn dat we de keuken/leslokaal van het Fioretti college mogen gebruiken. De kantine stroomt vol, 153 gasten deze editie dat is best veel. Rustig geeft kok Bert de instructies aan de vele helpers. Ook dit jaar is het een eenvoudige Afrikaanse maaltijd, met kip.

 

Mede dankzij sponsoren:

Lidl voor de ingrediënten van de maaltijd:

Jumbo in het centrum voor de ingrediënten van de maaltijd:

Jumbo de Bunders voor de ingrediënten van de maaltijd

NXT Fysiovoor de ingrediënten van de maaltijd

Bakker Bekkers voor de ingrediënten van de maaltijd

AH voor de ingrediënten van de maaltijd

Hutten catering voor de koekjes

Cor van Schie voor de bloemen

Fioretticollege voor de lokatie en de koffie en thee

D’n Heerboer voor de au bain Marie bakken

 

De landelijke Vastenactie heeft ons toestemming gegeven om dit project “stichting Dovenzorg Malawi” te steunen.

Het landelijk project is Water verandert alles! En water verandert alles, dat hebben we enkele weken geleden kunnen zien toen cycloon Idai over Mozambique, Zimbabwe en Malawi trok. Mozambique werd het hardst getroffen, maar in Malawi en met name in Nguludi vlakbij Maryview, waar 1 van de dovenscholen staat, heeft hevige regenval huizen en oogst verwoest. Maar vandaag zijn we hier om de dove jongeren een beroepsopleiding te kunnen geven!

Stan van Hoof uit Zijtaart zong zijn lied “Bofkont” en iedereen beaamde ja we zijn bofkonten hier deze avond. Tijdens de maaltijd verzorgde Robin Heesakkers een optreden met haar harp. Er werd volop genoten van de maaltijd en het mooie spel van Robin.

M25 bracht heel toepasselijk het water rond, goed zuiver drinkwater. Als je dan hoort wat voor problemen er zijn besef je meer en meer hoe goed we het hebben hier. Love4Music bracht 2 keer een lied per verrassing, wat een leuke zet. Plots ging   er een zingen en daarna liep al; snel het podium vol.

Het is vastentijd, tijd om te minderen, en toch staan er koekjes op tafel. Maar dit zijn speciale koekjes. Deze koekjes zijn gemaakt door de dove werknemers van Hutten catering. De bakkerij van Hutten wordt volledig gerund door hen.

Ook zij ervaren een afstand tot een baan en weten daardoor hoe belangrijk het is om de kans te krijgen een beroep te kunnen leren. Net als ons project waarbij we mensen na hun school opleiding richting een baan willen helpen door een beroeps opleiding te geven.

Bedankt namens alle dove jongeren in Malawi!!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Optreden Afrika-Enga Koor

17 Maart 2019 H. Lambertuskerk te Veghel, ter ondersteuning van de vastentijd en de vastenactie trad het Afrika-Enga koor op. Dit koor is 21 jaar geleden in Nistelrode ontstaan. Ondertussen hebben ze al 500 optredens gebracht ! Het Afrika-Engakoor bracht muziek vanuit vele landen en talen. Congolees, Pidgin Engels, Swahili om er een paar te noemen.

 

 

Aan het einde van de viering liepen de koorleden al zingend naar achter alwaar ze de bezoekers uitnodigden om cd’s te kopen. Onder het vrolijke gezang verlieten vele mensen ontroerd de kerk.

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bedevaart naar Beauraing, België, 15 t/m 18 juni 2019

De vierdaagse bedevaart van NBC Pro Maria afdeling bisdom Den Bosch is van 15 t/m 18 juni 2019  met begeleiding van een priester. Er is goede medische begeleiding aanwezig. Programma: dagelijks H. Mis, Mariahulde, lof, en de persoonlijke zegen met het H. Sacrament, rozenhoedje, bezoek Mariaal museum, show Marie Christien, ontspanningsavonden, DVD over Beauraing, stille aanbidding, de bloedreliek van de H. Paus Johannes Paulus II vereren in de crypte St Jean in de tuin der verschijningen, Mariawake met handoplegging, stille aanbidding, graven van alle vijf zieners bezoeken. De bedevaart van 15 t/m 18 juni 2019 heeft de opstapplaatsen Oss, Helmond (bij voldoende pelgrims) en Eersel. Reissom vanaf € 280,- p.p..

 

De dagbedevaart naar de moeder met het Gouden Hart is op 16 juni. De dagbedevaart op zondag

16 juni 2019 heeft de opstapplaatsen Nijmegen, Mill, Helmond, Eersel, en grensovergang Bergeijk. Reissom € 35,- p.p.

 

Info bij het pelgrimssecretariaat van NBC Pro Maria: me­vrouw R. Senders, 0497-682296, website http://nbcpromaria.weebly.com/ of http://home.kpn.nl/m.de.wit-ssc/

 

Voor de gehele tekst KLIK HIER  (er wordt dan een .pdf document geopend met de gehele tekst).

 

Zomerreis maandag 19 augustus t/m zaterdag 24 augustus 2019 naar Beauraing Platform 30 plus
De zomerreis 2019 gaat naar de bedevaartsplaats Beauraing in de Belgische Ardennen. In 1932/1933 verscheen de heilige maagd Maria hier 33 maal aan vijf
kinderen uit dit kleine stadje. Zij toonde zich als Onze Lieve Vrouw van het gouden hart. Sindsdien komen er vele pelgrims om Maria te eren en hun intenties aan haar toe te vertrouwen. Op plechtige wijze wordt elk jaar op 22 augustus de feestdag van het Hart van Maria gevierd, waar vele pelgrims, ook uit de omringende landen aan deel nemen. Ook wij zijn dit jaar er bij.


Tijdens deze reis is er voldoende tijd voor een stil gebed aan dit bedevaartsoord, maar ook voor mooie wandelingen in het nabijgelegen nationaalpark. Ook is een bezoek mogelijk aan het stadje Dinant, mooi gelegen langs de Maas. Met een kabelbaan of per trappen omhoog naar de citadel heb je van daar uit een schitterend uitzicht over de stad.


Wie het sportiever wil kan ook een kano tocht over de Lesse maken of ondergronds gaan in de grotten van Han. Ook nodigen de binnenstad van Namen, de oude abdij Maredsous of de stad Luxemburg uit voor een bezoek.


Tijdens deze reis verblijven wij in het gastenverblijf van de bedevaartsoord met hoofdzakelijk eenpersoonskamers.


Vertrek: maandag 19 augustus 2019, 13.00 uur vanuit Limbricht

Terug: zaterdag 24 augustus 2019, 12.00 uur in Limbricht
Kosten ca. € 450,-- (vol-pension)
Opgave tot 15 juli 2019 bij www.platform30plus.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brief van Mgr. de Korte aan alle parochianen  !

 

"De afgelopen weken is onze Kerk helaas vaak negatief in het nieuws geweest." 

Zo begint de brief die Mgr.Gerard de Korte heeft gestuurd naar alle gelovigen inn het Bisdom.

 

Voor de gehele tekst KLIK HIER  (er wordt dan een .pdf document geopend met de gehele tekst). 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  Jaarverslag Hulpdienst Diaconie 2017:   klik hier : (er wordt  dan een pdf-document geopend.) 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MOV Franciscusparochie doet verslag !! 

Klik hier  of ga naar de pagina MOV Franciscusparochie. (via de startpagina)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Nieuwe viering, speciaal voor mensen met geheugen- en/of mobiliteitsproblemen. 

 

De eerste viering in de Lambertuskerk in Veghel, speciaal voor mensen met geheugen- en/of mobiliteitsproblemen,  is erg goed bevallen. 

Het aantal bezoekers en begeleiders overtrof de verwachtingen en de reacties waren zeer positief.

Op grond daarvan is besloten voorlopig met de viering door te gaan.

 

Deze viering is voorlopig telkens op de 3e donderdag van de maand om 15.00 uur.  

De donderdag in oktober is met muziek door Marie-Anne Veldens en Monique van de Ven

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 De periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer

 

Ieder jaar in januari vindt de actie Kerkbalans plaats, zo ook dit jaar. 

Met de actie Kerkbalans vragen wij uw aandacht voor het werk van onze parochie en hopen wij dat u dit werk met uw financiële bijdrage wilt steunen. 

Velen van u doen dat reeds en wij zijn u daar zeer dankbaar voor.

 

Dit jaar willen wij uw speciale aandacht vragen voor de mogelijkheid van de periodieke gift.

 

Waarschijnlijk wist u al dat giften aan de parochie onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Dat geldt voor giften boven de 1% (minimaal € 60) en tot een maximum van 10% van het verzamelinkomen. Maar weet u dat die grenzen niet gelden voor een periodieke gift?

 

Een periodieke gift is een gift waarbij u voor minimaal vijf jaar een vast bedrag per jaar schenkt. 

Tot 1 januari 2014 moest u daarvoor naar een notaris. Dat hoeft niet meer. U kunt een periodieke gift nu ook vastleggen in een overeenkomst. Ook onze parochie biedt die mogelijkheid.

 

Via de schenkcalculator op www.schenken.nl kunt u uitrekenen welk bedrag u terug ontvangt van de belastingdienst. De schenkcalculator berekent ook het netto voordeel van een periodieke gift en laat zien welk bedrag u kunt geven als u het belastingvoordeel ten goede laat komen aan de geloofsgemeenschap. Op die manier kunt u bijvoorbeeld uw kerkelijke bijdrage verhogen zonder dat het u extra geld kost!

 

Het fiscaal voordeel van een periodieke gift is kleiner of zelfs nihil als u al ‘gewone’ giften doet die tezamen het drempelbedrag van 1% benaderen en die niet boven de 10% van het verzamelinkomen uitkomen. Dat geldt bijvoorbeeld als u meerdere kleinere bedragen schenkt aan verschillende instellingen. Uiteraard kunt u ook die giften vastleggen in een overeenkomst.

 

Wilt u een overeenkomst met onze parochie aangaan voor een periodieke gift of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met het secretariaat, bereikbaar via secretariaatfranciscusparochie@gmail.com of telefonisch via 0413-363115 (op vrijdagmorgen). Uiteraard kunt u hiervoor ook altijd terecht bij een van de contactpersonen in uw eigen geloofsgemeenschap.

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  VIEREN voor GROOT en KLEIN - Peuter- en Kleutervieringen

Wilt u uw kinderen ook eens laten kennismaken met deze vormen van vieren, kijk dan in de krant, de Christoffel of de posters voor de peuter- en kleutervieringen, die op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden opgehangen.

Of klik hier voor een impressie of voor de data.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ACTUELE LITURGISCHE TOELICHTING OP DE TIJD VAN HET JAAR

Sinds enige tijd is er op deze website telkens een korte toelichting te vinden op de actuele liturgische gebeurtenissen en/of heiligenfeesten 

die op dit moment aan de orde zijn. 

Deze informatie is steeds te vinden via de menuknop "Tijd van het jaar"  onder "vieringen en intenties" of klik hier 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Tarieven:

 

Het Bestuur heeft de tarieven voor 2017 vastgesteld voor diensten,

vieringen, grafrechten, etc. De lijst met tarieven is te vinden onder de knop "Tarieven" op de 

Startpagina (of klik hier).

 

  Voor Email naar de website

  klik hier

 

 

 

 Direct naar een onderwerp ? 

 klik dan hieronder op het

 onderwerp.

------------------------------------------

    - Agenda's  

 

    - Periodieke gift

 

    - Het Parochieblad

 

    - Peuter-Kleutervieringen

 

    - toelichting kerkelijke

        (feest)dagen

 

    - Veghelse missionarissen

 

    - MOV

 

    - Tarieven